Tuesday 1 May 2012

MATRESAN FORTSÄTTER

Mat är ju ett superintresse hos mig men så har det känts som att man liksom fastnat lite i gamla banor, så häromdagen gjorde jag slag i saken och letade nya recept att pröva. Det blev en trerätters middag med lite blandat resultat!

Starter

Rödbetscarpaccio


För två personer behöver man:
2-3 rödbetor (beroende på storleken)
1 citron
Lite blandade frön (exvis pumpakärnor och solrosfrön)
Fetaost
Olivolja

Gör så här:
Koka rödbetorna i ca 20 minuter
(tills de är lite mjuka)
Riv ½ citronen fint
Rosta fröna i lite olja och salt i en panna
När rödbetorna kokat klart spola i kallt vatten tills de är kalla och skala dem sedan
Skär i tunna skivor och lägg upp på en tallrik
Ringla över olivolja
Strö citronskal, rostade frön, riven feta och ev. lite flingsalt.

Betyg: 4/5

(Note to self: Nästa gång blir det med lite ruccola till också)


Huvudrätt

Tom ka gai soppa


För två personer behöver man:
2 kycklingfiléer
6 champinjoner
4-5 schalottenlökar
1 lime
5 dl kokosmjölk
1 dryg msk citrongräs
Ca 1 tsk ingefära (riven färsk)
1 tsk salt
½ chili
Salladslök som dekoration

Gör så här:
Strimla kycklingen i lagom stora bitar
Skiva champinjonerna
Skala och skär löken i fina bitar (hacka inte)
Hacka citrongräset i små bitar
Riv skalet från hela limen
Riv så mkt ingefära som du vill ha i (jag tog 1½ cm)
Skär chilin i små bitar
Koka upp kokosmjölken och låt den sjuda i 5 min
Lägg i kyckling, schalottenlök, limeskal, citrongräs, 2/3 av chilin samt ingefära
Låt puttra i ca 5 minuter och tillsätt sedan champinjonerna
Låt puttra i ca 5 min till och smaka sedan av med salt och saft från limen.
Lägg upp i djupa tallrikar och strö resten av chilin samt salladslök över soppan och servera rykande! 

Betyg: 3/5

(Note to self: Övning ger färdighet, den här soppan har potential)


Dessert

Kaneläpplen med vaniljglass


För två personer behöver man:
2-3 äpplen
4 tsk strösocker
Kanel
Vaniljglass
Smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Smörj en ungssäker form med smör
Skala och skär äpplena i bitar
Lägg äpplena i formen och strö över socker och kanel
Lägg över smör hyvlat med osthyvel
"Grädda" i ugnen i 10-15 min
Servera med vaniljglass

Betyg 5/5

(Note to self: Enklast är ofta godast. Perfekt vardagsefterrätt)


Förrätten skulle jag kunna bjuda på om man har lite "finare" middag medan de två andra rätterna känns som shysst vardagsmat!







No comments:

Post a Comment