Wednesday, 8 June 2011

Norska sedlar

Norrmännen är rika som troll i jämförelse med de flesta andra invånare i världen. Hur ser då sedlarna ut som de använder sig av?Peter Christen Asbjørnsen (1812 - 1885) pryder den lägsta valören av de norska sedlarna. Han var vad man på norska kallar evetyrsamler och om jag förstått det hela rätt innebar det att han sammanställde historier och sägner i samlingsverk.
_____________________________________________________________


 Kirsten Flagstad (1895 - 1962) pryder 100-kronorssedeln och räknas som en av de allra största norska operasångerskorna (sopran). Hon har en stjärna på Hollywood Walk of Fame!
_____________________________________________________________På den norska 200-kronorssedels hittar vi Kristian Birkeland (1867 - 1914) som var professor i fysik vid universitetet i Oslo. Han utförde banbrytande arbete kring att förstå fenomenet norrsken (nordlys).
____________________________________________________________


 

Nobelpristagaren i litteratur (1928) Sigrid Undset (1882 - 1949) pryder de norska 500-lapparna. Hon jobbade aktivt mot nazismen och tvingade fly från Norge under kriget. Hennes mest kända verk är förstås triologin om Kristin Lavransdotter.
____________________________________________________________Edvard Munch (1863 - 1944) är Norges absolut största konstnär både nationellt och internationellt och är den som finns på norska 1000-lappen. Hans mest kända verk är Skrik (Skriet), Madonna, Det syke barn (Det sjuka barnet), Pubertet och Dagen derpå.No comments:

Post a Comment